logo

Nieuws

Nieuws uit regio zuid:

Innovatielab Durf jij out of the box4

Out of the box denken in het Innovatielab
De Jeugdhulpacademie Zeeland, een initiatief van vier jeugdhulporganisaties en 13 gemeenten, wil verschillende werelden in de jeugdhulp van en met elkaar laten leren en innovatieve oplossingen bedenken voor urgente problemen. Speciaal voor out of the box-denkers werd met partners van het Deltaplan een Innovatielab georganiseerd. Tijdens de Slimme Zorg Estafette boog het Innovatielab zich in 3 sessies van 2,5 uur over casusregie in de jeugdhulp. Medeorganisator en initiatiefnemer Petra Varenkamp kijkt terug op het proces. Lees hier het volledige artikel.

Zuid Artikel 2 Foto GET lab


Kennismaken met zorgtechnologie in het GET-lab

De opdracht van het GET-lab is duidelijk: zoveel mogelijk mensen de zin en onzin van zorgtechnologie laten ervaren. GET-lab is een initiatief van Avans Hogeschool. Vanuit de gedachte dat de zorgprofessional van nu en van de toekomst óók kennis van technologie moet hebben. Want wie op een andere manier naar zorg leert kijken, kan beter tegemoetkomen aan de (veranderende) zorgvraag. Tijdens de Slimme Zorg Estafette gaf GET-lab een digitale rondleiding. Lees hier het volledige artikel.

Slimme zorg aflv 4 1 4 1Terugblik bijeenkomst regio zuid

Op 22 februari gaf regio zuid het startschot voor de laatste week van de Slimme Zorg Estafette met de digitale bijeenkomst. Je kan het plenaire programma en de verschillende deelsessies nu terugkijken op ons YouTube kanaal. Bekijk hier het volledig overzicht.

Artikel 1 zuidZo werkt de online huisarts in de praktijk
Bij Medicinfo werken medische professionals én software experts. Samen bieden ze mooie zorg-op-afstand-oplossingen. Zoals de online huisarts. Medicinfo gelooft in hybride zorg, een combinatie van online en in de spreekkamer. En de praktijk laat zien dat het kan. Verpleegkundige Mariëlle van de Ven, huisarts Geert Elbers en Lissa Mermans, marketeer bij Just, deelden hun ervaringen tijdens de Slimme Zorg Estafette. Lees hier het volledige artikel

Nieuws uit regio noord:

Afbeelding PGO Med Mij

Veilige gezondheidsomgevingen met MedMij-label
Weet jij op hoeveel plekken jouw gezondheidsgegevens staan? Op meer dan je denkt! Want we komen allemaal weleens bij de huisarts, de tandarts, de apotheek of een andere zorgverlener. Met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kun je al die gegevens op één plek verzamelen. En dankzij het MedMij Afsprakenstelsel gebeurt dat ook veilig. Tijdens de Slimme Zorg Estafette gaven Patiëntenfederatie Nederland en MedMij een webinar PGO’s en MedMij voor dummies.
Lees hier het volledige artikel.

Terugblik noord2


InTalk biedt troost, herkenning, inzicht en inspiratie
Hoe kun je mensen eerder hulp bieden? Met die vraag gingen basis-ggz-aanbieder Mindfit en media- en innovatiebureau Zorgverkenners aan de slag. Want met vroegtijdige, laagdrempelige hulp pakken (psychische) problemen vaak minder erg uit. Het resultaat is InTalk, een platform met podcasts over ingrijpende levenservaringen. Luisteraars vinden er (h)erkenning. Niet alleen cliënten van Mindfit, maar álle Nederlanders, want InTalk is gratis en toegankelijk voor iedereen. Lees hier het volledige artikel.

Terugblik noordTerugblik bijeenkomst regio noord

Op 15 februari nam regio noord het (digitale) stokje over van regio west met als start de digitale bijeenkomst. Je kan het plenaire programma en de verschillende deelsessies nu terugkijken op ons YouTube kanaal. Bekijk hier het volledig overzicht.

Artikel noord 1Virtual reality in de zorg

Minder pijn, meer bewegen en makkelijker leren: de mogelijkheden van virtual reality (VR) in de zorg zijn eindeloos. Veel zorgorganisaties hebben de VR-bril dan ook enthousiast omarmd. Maar er zijn ook hobbels. Want hoe implementeer je de bril op een duurzame manier? Door nauw samen te werken met alle betrokken partijen, vertelde Robbert Brouwer van SyncVR Medical tijdens de Slimme Zorg Estafette. Lees hier het volledige artikel.

Nieuws uit regio west:

Afbeelding innovatie estafette Therapieland


Innovatie-estafette: laat je inspireren!
Therapieland gelooft in laagdrempelige en toegankelijke zorg. Het online e-healthplatform faciliteert blended care en zelfhulp. Het is een andere manier om naar zorg te kijken. Om anderen ook tot anders kijken te bewegen, organiseerde Therapieland tijdens de Slimme Zorg Estafette een ‘innovatie-estafette’. Ben jij benieuwd welke invloed big data & artificial intelligence, de coronacrisis en waardegedreven zorg op de mentale gezondheidszorg hebben? Lees dan hier verder!

Westplenair


Terugblik bijeenkomst regio west

Op 8 februari nam regio west het (digitale) stokje over van regio oost met als start de digitale bijeenkomst. Je kan het plenaire programma en de verschillende deelsessies nu terugkijken op ons YouTube kanaal. Bekijk hier het volledig overzicht.

Artikel west


Serious gaming voor ouderen: trainen met de FitLight
Hoe laat je ouderen meer bewegen? Door het leuk te maken! Amaris Zorggroep doet dat bijvoorbeeld met de FitLight Trainer. Die is bij (top)sporters zeer populair om snelheid, stabiliteit, coördinatie en reactievermogen te trainen. Bewegingsagogen Merel Elzinga en Brian van Olphen wilden weten of ook ouderen met de FitLight Trainer kunnen trainen. Hun positieve bevindingen deelden ze tijdens de Slimme Zorg Estafette. Lees hier het volledige artikel.

Logo appstore2


GGD AppStore toetst gezondheidsapps

Er zijn meer dan 100.000 apps die claimen dat ze jouw gezondheid kunnen bevorderen. Maar hoe betrouwbaar en effectief zijn deze apps? En hoe zit het met jouw privacy? Oftewel: hoe kies je de juiste app? GGD AppStore helpt, met een zorgvuldige, onafhankelijke en transparante toetsing. Hoe GGD AppStore dat precies doet, vertelde Monique Westerlaken, innovatiemanager bij GGD regio Utrecht, tijdens de Slimme Zorg Estafette. Lees hier het volledige artikel.

Nieuws uit regio oost:

Afbeelding1


Terugblik bijeenkomst regio oost
Op 1 februari is het startsein voor de Slimme Zorg Estafette gegeven met de digitale bijeenkomst van regio Oost. Je kan het plenaire programma en de verschillende deelsessies nu terugkijken op ons YouTube kanaal. Bekijk hier voor het volledig overzicht.

De 4 personas2

Welk digitype ben jij?
Gebruik jij elk technologisch hulpmiddel dat beschikbaar is of vind je techniek juist een beetje eng? Voor jouzelf, je team en je organisatie is het handig om te weten wat voor ‘digitype’ jij bent. Het maakt bijvoorbeeld ondersteuning op maat een stuk makkelijker. Tijdens de Slimme Zorg Estafette lanceerden Vilans en coalitie Digivaardig in de zorg de digitale zelftest. Mét tips uit de praktijk. Lees hier het volledige artikel.

Artikel 3


Zo voedt Zorggroep Solis robot SARA op

SARA is een sociale robot. Ze kan het welzijn van bewoners binnen bijvoorbeeld een verpleeghuis enorm verhogen. En daarmee de werkdruk van de zorgmedewerkers verlagen. Maar SARA is nog jong. Ze is nog volop in ontwikkeling. Om die ontwikkeling in goede banen te leiden werkt SARA-Robotics nauw samen met zorgaanbieders. Zoals Zorggroep Solis. Tijdens de Slimme Zorg Estafette 2021 gaven ze een inkijkje in hun samenwerking.
Lees hier het volledige artikel.

Slimme matras2


"Het aantal valse alarmen neemt significant af"

Een (slim) matras wil je natuurlijk het liefst even proberen. Maar dat is lastig in tijden van corona. Geen live presentatie dus tijdens de Slimme Zorg Estafette 2021. In plaats daarvan licht Wilfried Grimberg van producent Deron in persoonlijke online sessies de ins en outs van het slimme matras toe. Mét een doorkijkje naar de toekomst: het slimme bed. Lees hier het volledige artikel.