logo

Virtual reality in de zorg

Minder pijn, meer bewegen en makkelijker leren: de mogelijkheden van virtual reality (VR) in de zorg zijn eindeloos. Veel zorgorganisaties hebben de VR-bril dan ook enthousiast omarmd. Maar er zijn ook hobbels. Want hoe implementeer je de bril op een duurzame manier? Door nauw samen te werken met alle betrokken partijen, vertelde Robbert Brouwer van SyncVR Medical tijdens de Slimme Zorg Estafette.

VR in de zorg bevindt zich nog in de pioniersfase, aldus Robbert. “Ik denk dat we nu 10% van de mogelijkheden en resultaten kennen.” Maar die kennis is veelbelovend. Hij haalt de studie aan naar de inzet van VR bij bevallingen. “Vrouwen ervaren minder pijn en hebben minder vaak een ruggenprik nodig.” Vermindering van ‘pijn, angst en stress’ is een van de 3 belangrijkste toepassingen van de VR-bril in de zorg. De andere 2 zijn ‘training en educatie’ en ‘bewegen en revalidatie’. SyncVR Medical brengt alle VR-applicaties voor de zorg samen in één appstore. Zo kan een zorginstelling meerdere apps gebruiken.

Afleiding
Vermindering van pijn, angst en stress is gestoeld op afleiding. “80% van onze zintuigen wordt door geluid en beeld geprikkeld”, legt Robbert uit. “Met VR kun je mensen in een compleet andere, visuele wereld zetten, afgestemd op hun eigen voorkeuren.” Zo geef je de hersenen andere ervaringen om op te focussen. Ook voor pijn is cognitieve kracht nodig. “Maar hoe meer hersencapaciteit naar de afleiding gaat, hoe minder overblijft om de pijn te ervaren.” VR is een extra hulpmiddel om het patiënten comfortabeler te maken. “Maar ook medewerkers kunnen ervan profiteren. Denk aan de IC-medewerkers die in hun pauze even ontspannen met VR.”

Simulatietrainingen
De rol van VR in training en educatie illustreert Robbert met de applicatie SimX voor simulaties voor zorgprofessionals. “We ontwikkelen nu met een aantal ziekenhuizen een reanimatietraining. De voordelen van zo’n simulatietraining zijn groot.” Mensen kunnen de training bijvoorbeeld onafhankelijk van de beschikbaarheid van de trainer op een door hen gekozen moment volgen. “Ook leuk is de veelzijdigheid van de training. In plaats van oefenen op een standaardpop, kunnen de professionals ook een zwangere vrouw reanimeren of iemand die een andere taal spreekt.” De zorgprofessional voert alle handelingen in de simulatietraining zelf uit. De trainer kijkt eventueel mee via een laptop.

Therapietrouw
De derde toepassingscategorie, VR voor bewegen en revalidatie, is enorm in opkomst, aldus Robbert. “Dat komt door recente technologische ontwikkelingen. Vroeger waren sensoren nodig om bewegingsoefeningen te doen. Nu is er een VR-bril met camera’s, die alle bewegingen van de gebruiker kan volgen.” Samen met het Radboudumc en 15 fysiotherapiepraktijken doet SyncVR onderzoek naar post-Covid-patiënten die thuis revalideren met de VR-bril. Het programma bestaat uit cognitieve oefeningen, bewegingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. “Bij elk oefenprogramma is therapietrouw een uitdaging. Uit dit onderzoek blijkt dat patiënten de oefeningen veel leuker vinden met de VR-bril. Daardoor oefenen ze vaker. Ze waarderen ook de structuur die de bril geeft én ze zien hun eigen progressie.” Ondertussen wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de applicatie, zodat de bril straks ook de hartslag en saturatie van de gebruiker kan bijhouden.

Beter en goedkoper
Bij alles wat SyncVR doet en ontwikkelt is het uitgangspunt dat de zorg niet duurder of complexer wordt. “Wij kijken wat VR kan toevoegen”, zegt Robbert. “Dus hoe VR de zorg beter en goedkoper kan maken.” Als voorbeeld noemt hij de inzet van een VR-bril bij gastroscopieën. “Als daardoor minder sedatie nodig is, kan de anesthesist andere dingen doen.” Bovendien is afleiding via een VR-bril voor een patiënt comfortabeler dan sedatie. Robbert denkt dat alle ontwikkelingen straks samenkomen in een ‘VR-apotheek’. “Een compleet overzicht van alle VR-behandelingen die je aan patiënten kunt geven.” Maar ook het gebruik van VR in de thuissituatie zal een grote vlucht nemen. “Met bijvoorbeeld ontspanning tijdens de zwangerschap of educatie over borstvoeding.”

2 soorten brillen
“Zijn er al ziekenhuizen die de VR-bril gekoppeld hebben aan het EPD?”, vraagt een van de deelnemers aan het webinar. “Die technische infrastructuur zijn we nu aan het neerzetten”, antwoordt Robbert. “Heb je voor de verschillende toepassingen van VR ook verschillende brillen nodig?”, vraagt een andere deelnemer. “Er zijn nu 2 soorten brillen”, legt Robbert uit. “Eén bril voor toepassingen om pijn en stress te verminderen en voor educatie. En een andere bril – met ingebouwde camera’s – voor bewegen en revalidatie. Beide soorten brillen zijn robuust, ze kunnen tegen een stootje. En ze zijn goed schoon te maken.” “En welke eisen stelt de VR-bril aan je wifi-omgeving?” “De meeste apps staan op de bril”, vertelt Robbert. “Op het moment van gebruik heb je dus geen wifi nodig. Als je een update wilt doen of iets naar het EPD wilt overbrengen wel.”

Samenwerken met alle betrokken partijen
SyncVR Medical heeft een duidelijke missie: de zorg verbeteren met VR. “Dat doen we op allerlei manieren”, zegt Robbert. “Bijvoorbeeld door zorgorganisaties te begeleiden bij een duurzame implementatie.” Speciaal daarvoor ontwikkelde SyncVR een gestandaardiseerd en gevalideerd implementatieproces, dat start met het zelf ervaren van de toepassing en eindigt met continu in contact blijven. Bij een succesvolle implementatie hoort ook een duurzame vergoeding. “Daarover voeren we regelmatig overleg met de Nederlandse Zorgautoriteit en het Zorginstituut Nederland.” Met het Radboudumc werkt SyncVR aan onderzoek voor een stevige wetenschappelijke basis. En natuurlijk ontwikkelen ze zelf ook applicaties. “Maar álles zelf ontwikkelen is onmogelijk. Daarom zoeken we graag samenwerking met andere VR-ontwikkelaars. Ook omdat wij denken dat het handig is als alles op één plek te vinden is. In onze VR-appstore vind je alle VR-apps voor de zorg.”

Meer weten? Kijk op www.syncvr.tech.

Artikel noord 1