logo

“Het aantal valse alarmen neemt significant af”

Een (slim) matras wil je natuurlijk het liefst even proberen. Maar dat is lastig in tijden van corona. Geen live presentatie dus tijdens de Slimme Zorg Estafette 2021. In plaats daarvan licht Wilfried Grimberg van producent Deron in persoonlijke online sessies de ins en outs van het slimme matras toe. Mét een doorkijkje naar de toekomst: het slimme bed.

Wat is het slimme matras?
Het slimme matras heeft sensoren die meten of een cliënt in of uit bed is en aangeven hoelang iemand in dezelfde houding ligt. “De gebruiker merkt niets van die sensoren”, vertelt Wilfried. “Een slim matras is net zo comfortabel als een gewoon matras.”

Waarom is een slim matras handig?
Er zijn al aardig wat producten op de markt die monitoren of iemand zich in of uit bed bevindt. Maar die producten moeten doorgaans bij het bed geplaatst worden. “Dat is niet altijd even veilig”, legt Wilfried uit. “Cliënten kunnen daar bijvoorbeeld over struikelen. Bovendien geven deze losse producten best vaak een vals alarm. Een kussen dat uit bed valt of een windvlaag die het gordijn doet opbollen kunnen het alarm al doen afgaan. Vooral nachtdienstmedewerkers hebben daardoor last van ‘alarmmoeheid’.” Daarnaast draagt het slimme matras bij aan het voorkomen of genezen van decubitus of doorliggen. “Daarvoor moet je weten hoe lang iemand in dezelfde houding ligt. Zodat je wisselligging kunt toepassen. Het matras geeft dat zeer betrouwbaar aan.”

Hoe werkt het slimme matras?
Het slimme matras werkt op wifi. De data die de sensoren verzamelen komen binnen op het zorgplatform digitalAngel. “Dat is een onafhankelijk zorgplatform”, vertelt Wilfried. “Wij hebben er bewust voor gekozen geen eigen platform of app te ontwikkelen. Om versnippering te voorkomen.” Vanuit het platform gaat er – als dat nodig is – een alarm naar de zorgverlener. De data worden bewaard. Zorgverleners kunnen dus ook terugkijken. Bijvoorbeeld hoe vaak een cliënt de afgelopen maand ’s nachts uit bed is geweest.

Wat vinden zorgverleners van het slimme matras?

Zorgverleners zijn er blij mee. Wilfried: “Wij krijgen terug dat ons slimme matras het aantal valse alarmen significant doet afnemen. Dat scheelt echt in de werkdruk. Maar ook voor cliënten is dat fijn, want zij worden niet langer onnodig gestoord.” Natuurlijk zijn er ook nog verbeterpunten. “Zorgorganisaties gaan steeds meer slimme producten gebruiken en al die producten werken op wifi. Voor de wifinetwerken is dat heel belastend. We maken nu een slim matras 2.0 dat op wifi, bluetooth, 4G, 5G en bekabeld werkt. De alarmfunctie van versie 2.0 kan bovendien makkelijk op bestaande cliëntoproepsystemen worden aangesloten. Zo voorkom je dat zorgverleners met veel verschillende devices rondlopen.” Het slimme matras 2.0 heeft ook een nieuwe functionaliteit. “Op verzoek van zorgverleners hebben we randdetectie toegevoegd. Speciaal voor ‘dwalende’ cliënten, die zitten vaak eerst even op de rand van het bed. Zorgverleners willen weten wanneer ze gaan lopen.”

Bij het slimme matras hoort een slim bed
Deron ontwikkelt nu ook een slim bed. “Dat bed krijgt allerlei functionaliteiten”, aldus Wilfried. “Zoals een weegfunctie en de mogelijkheid bepaalde hoogtes te programmeren. Zodat het bed met één druk op de knop in de juiste positie voor een specifieke verzorgende komt.” Deze laatste tip kwam van zorgorganisatie Dichterbij.

Het slimme matras wordt steeds duurzamer
Deron maakt niet alleen slimme matrassen, maar doet dat ook steeds duurzamer. “Verbranding van oude matrassen geeft heel veel CO2-uitstoot”, zegt Wilfried. “Maar recyclen is nog moeilijk. Dat betekent niet dat we het niet moeten doen. Binnenkort lanceren wij ons eerste 100% circulaire matras. Mooi bijkomend voordeel is dat dit duurzame matras ook 100% gereinigd kan worden. En de vezels die we gebruiken, geven geen broei. Dat is beter tegen decubitus. Deze matrassen krijgen we aan het eind van hun levensduur graag terug, om er weer nieuwe matrassen van te maken.”

Meer weten?
Bekijk de filmpjes van zorgcoördinator Anike Hilkhuijsen (klik hier) en adviseur zorginnovatie Jochem Ooijevaar (klik hier) van Zorgspectrum. Meer informatie vind je op www.deron.nl.