logo

GGD AppStore toetst gezondheidsapps

Er zijn meer dan 100.000 apps die claimen dat ze jouw gezondheid kunnen bevorderen. Maar hoe betrouwbaar en effectief zijn deze apps? En hoe zit het met jouw privacy? Oftewel: hoe kies je de juiste app? GGD AppStore helpt, met een zorgvuldige, onafhankelijke en transparante toetsing. Hoe GGD AppStore dat precies doet, vertelde Monique Westerlaken, innovatiemanager bij GGD regio Utrecht, tijdens de Slimme Zorg Estafette.

Waarom is er een GGD AppStore?
“De GGD is dé partner voor betrouwbare gezondheidsinformatie aan burgers. Op een gegeven moment zagen we steeds meer gezondheidsapps op de markt komen. En ja, dan komen er ook vragen. Zoals ‘Wat doet zo’n app eigenlijk?’ en ‘Werkt het echt?’. Als GGD vonden we dat we daarin een rol hadden. Burgers moeten door de bomen het bos kunnen zien.”

Waar toetsen jullie de apps op?
“We zijn in 2016 begonnen met een onderzoek naar 50 apps. Op basis van dat onderzoek hebben we ons eerste toetsingskader gemaakt. We toetsen op 4 onderdelen: gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, effectiviteit, en privacy en security. Inmiddels zijn we al bij ons derde toetsingskader. Want de ontwikkeling van apps gaat razendsnel en wij ontwikkelen mee.”

Onderzoeken jullie álle gezondheidsapps?
“Nee, dat is onmogelijk. We maken een keuze. Daarvoor hebben we 3 criteria. Als GGD zijn we sterk op preventie gericht. We willen voorkomen dat mensen ziek worden. Leefstijl, gezond leven en gedrags- of eetpatronen veranderen zijn daarbij heel belangrijk. Wij toetsen alleen apps die dit bevorderen, dus geen behandel- en diagnoseapps. Ook vinden we het belangrijk dat de apps toegankelijk zijn voor een breed publiek. Daarom toetsen we geen apps voor één ziektebeeld of één groep. Maar dat is wel een beetje een grijs gebied. Want strikt genomen betekent dat dat we geen diabetesapps toetsen. Maar aangezien diabetes volksziekte nummer één is én erg gerelateerd aan leefstijl, doen we dat toch. Een derde criterium is positieve gezondheid. Dat is een integrale manier van kijken naar gezondheid, die álle leefgebieden meeneemt. Daarom staan bijvoorbeeld ook schuldsaneringsapps in onze appstore. Vanuit de gedachte dat iemand pas kan stoppen met roken als zijn schulden opgelost zijn.”

Zijn jullie de enige onafhankelijke ‘toetser’ van apps?
“Lange tijd wel. Inmiddels werken we steeds meer samen met bijvoorbeeld de ggz, het rivm, ziekenhuizen, revalidatiecentra, huisartsen. De ggz heeft recent de ggz-appwijzer gelanceerd, met apps voor de mentale veerkracht. Interessant is dat er nu een wereldwijde norm voor apps in de maak is. Dat gaat leiden tot een landelijk kader. Daarvoor trekken we samen op met het National eHealth Living Lab. Wij zijn en blijven wel uniek met onze focus op leefstijl.”

Hoe belangrijk is jullie toetsing?
“Van alle apps die we toetsen komt 37% er niet doorheen. Bijvoorbeeld omdat ze hun privacy niet op orde hebben. Of omdat de onderbouwing erg dun is. Wij voegen dus echt iets toe! Maar we ‘shamen’ nooit. We nemen altijd contact op met de appbouwer als een app niet aan ons toetsingskader voldoet. We geven ze suggesties om de app te verbeteren. Zodat de app later wel in onze appstore kan komen. Leuk is dat appbouwers ook zelf contact met ons opnemen met de vraag of we hun apps willen toetsen.”

Hoe houd je de GGD AppStore up-to-date?
“Er is een groot verloop in apps. Dan zien we dat ze niet meer onderhouden worden, bijvoorbeeld omdat ze te weinig gebruikt worden. Vooral aan de kant van de zorgprofessionals kan de adaptatie van gezondheidsapps beter. Uit onderzoek weten we dat het effect van apps groter wordt als je ze in een zorgrelatie inbouwt. Daarom vinden wij het zo leuk dat we nu mogen meewerken aan het initiatief van de gemeente Amersfoort om in 2 wijken de gezondheid te bevorderen. Ze willen de wijkbewoners helpen hun beweeg- en eetpatroon te veranderen. Wij kijken welke apps een bijdrage kunnen leveren. Huisartsen, wijkteams en sportcoaches gaan de apps vervolgens aanbevelen. Maar om terug te komen op de vraag: we lopen elk jaar door onze hele appstore heen om te kijken of apps nog up-to-date zijn. En we krijgen vaak een seintje van mensen als er iets niet klopt, daar doen we altijd iets mee.”

Hebben jullie een groot team dat apps beoordeelt?
“Was het maar zo! Nee, het is altijd een beetje schipperen, we proberen gewoon zoveel mogelijk apps te beoordelen. Daarom ben ik heel blij met de samenwerking met hogescholen de we nu steeds verder uitbreiden. Studenten komen bij ons onderzoek naar apps doen. Daar zit vaak goed werk tussen, dat scheelt ons veel tijd.”

Welke recente app vind jij een echte aanrader?
De Ommetje-app! Daarmee kun je samen wandelen, zonder op dezelfde locatie te zijn. Zeker nu in coronatijd is dat leuk. Je kunt er als team aan meedoen en er zelfs een wandelcompetitie van maken. Deze app raakt iets, want heel veel mensen gebruiken Ommetje al. Dat vind ik mooi.”

Ook benieuwd welke gezondheidsapps je zeker kunt gebruiken? Kijk op www.ggdappstore.nl.